Opinie

Wiki NME Podium
 

Meer duurzame scholen noordelijke provincies door samenwerking

Hak van Nispen tot Pannerden

13-02-2017 - Hak van Nispen tot Pannerden, Directeur SME Advies
Op maandag 6 februari 2017 ondertekenden Eco-Schools Nederland, IVN instituut voor duurzaamheid en natuureducatie en Perspectief op Energie een samenwerkings­overeenkomst voor de verduurzaming van scholen in Groningen, Friesland en Drenthe. Doel van de samenwerking is dat 10% van alle scholen in de drie noordelijke... lees verder »

 

Mars Ambassador Program

Hak van Nispen tot Pannerden

05-12-2016 - Hak van Nispen tot Pannerden, Directeur SME Advies
Vanuit het 2nd Mars Ambassador Program (MAP) hebben wij de mogelijkheid gekregen om Eva Ŝoltysová vanuit Tsjechië ons een maand lang kwam ondersteunen met haar strategische/marketingkennis. Haar inzet was niet alleen een cadeautje maar vooral een investering om een impuls te geven aan het... lees verder »

 

Buurtbaten

Hak van Nispen tot Pannerden

13-06-2016 - Hak van Nispen tot Pannerden, Directeur SME Advies
Afgelopen week had ik een gesprek over ‘Afvalloze regio’ en al snel zaten we in een veel bredere discussie over schaalniveaus, de responsieve overheid, sturingsmechanismen en de rol van het onderwijs. Op weg terug naar kantoor kwam ik weer uit op het voor mij cruciale schaalniveau plek of buurt. Het blijkt... lees verder »

 

Leren voor Duurzame Ontwikkeling. Gewoon doen!

Stan Frijters

07-03-2016 - Stan Frijters, Projectleider/docent Stoas Vilentum Hoogeschool
Dit is het motto bij het praktijkgericht onderzoek van Stoas Vilentum-Hogeschool Wageningen samen met vier scholen en de twee Universiteiten. De eerste fase in het onderzoek is afgesloten en de resultaten worden nu beschikbaar gesteld. Sinds de jaren 60 is er in het Nederlandse onderwijs aandacht voor natuur en... lees verder »

 

Groen Gaat Goed

Hak van Nispen tot Pannerden

15-02-2016 - Hak van Nispen tot Pannerden, Directeur SME Advies
Het is prachtig om te zien dat de aandacht voor groen hand over hand toeneemt. Opeens is groen weer overal goed voor: voor luchtkwaliteit, voor het tegengaan van obesitas, voor de bijen, voor natuurlijk voedsel, voor het tegengaan van eenzaamheid, voor de zorg, voor spelen in de natuur en zelfs voor de sociale cohesie.... lees verder »

 

Veranderen door de ‘grootst mogelijke kleine stap’

Hak van Nispen tot Pannerden

14-09-2015 - Hak van Nispen tot Pannerden, Directeur SME Advies
In het advieswerk krijg je regelmatig een vraag van een opdrachtgever om een concreet product te maken. Het liefst een kort rapport waarin beschreven staat wat ze moeten doen en dan zal het allemaal wel goed komen. De praktijk leert dat het proces om te komen tot een document en vervolgens het proces om daar iets mee... lees verder »

 

Sociale verzorgingsstaat of een sociale samenleving?

 Hak van Nispen tot Pannerden

27-07-2015 - Hak van Nispen tot Pannerden, Directeur SME Advies
Nederland staat bekend als een sociaal land, met sociale mensen. Maar is dat echt wel zo? Hoe verhouden we ons onderling en willen we elkaar wel echt helpen? Of hebben we onze sociale verzorgingsstaat vooral financieel geregeld? Ik zie nieuwe ontwikkelingen in de energieke samenleving, maar we komen van ver. Als... lees verder »

 

Cursus Peuters in het Wild

Bart de Koning

18-05-2015 - Bart de Koning, Natuur is een feest
Natuur is een Feest werkt hard aan het project Peuters in het Wild. Met Peuters in het Wild gaan ouders met hun peuters spelenderwijs de natuur ontdekken. Het kan op heel veel plekken gegeven worden, in stadsparken, natuurgebieden, (kinder)boerderijen, (moes)tuinen, natuurspeeltuinen, campings enzovoorts. De... lees verder »

 

Samen leven in de energieke samenleving

Hak van Nispen tot Pannerden

04-05-2015 - Hak van Nispen tot Pannerden, directeur SME Advies
In onze ‘Energieke Samenleving in wording’ zie ik dat er een systeemverandering gaande is. Een verandering die net als alle veranderingen gepaard gaat met de pijn van het afscheid nemen van het oude, terwijl je nog niet goed weet of het nieuwe wel biedt wat je hoopt. Het nieuwe is ook nog niet optimaal.... lees verder »

 

Korte reactie op ‘Inspiratieboek voor de NME/EDO-professional’

Chris Maas Geesteranus

23-03-2015 - Chris Maas Geesteranus,
Dit boek, in ringband, is geschreven door een vijftal medewerkers van de universiteit Antwerpen (op één na van de onderzoeksgroep Edubron). De uitgave kwam in 2015 tot stand in samenwerking met de provincie Antwerpen en een aantal praktijkorganisaties. Uit de samenvatting: “Belangrijke boodschappen... lees verder »

 

Reisleiders in Duurzaamheid

Hak van Nispen tot Pannerden

16-03-2015 - Hak van Nispen tot Pannerden, directeur SME Advies
De afgelopen twee jaar kom ik steeds meer partijen, of beter mensen, tegen die het lastig vinden om een weg te zoeken in de wereld van duurzaamheid én in de wereld van de energieke samenleving, (twee werelden die voor mij bij elkaar horen). Wie kan hen op weg helpen en ze leiden naar de plaatsen waar we naartoe... lees verder »

 

NME make-over

Jeroen Onck

22-01-2015 - Jeroen Onck, Senior adviseur Utrecht Natuurlijk
De mastodonten van sectie NME vragen zich af: Zijn we nog wel van deze tijd? Vragen als deze kunnen op LinkedIn. Een bijeenkomst rond dat thema kondigen we aan op Twitter. Zo doen we precies als ondernemende types die zich richten op groen, duurzame leefstijl en jongeren. Weinig mensen denken bij stadsguerrilla,... lees verder »

 

Artbased environmental education

Jan van Boeckel

24-12-2014 - Jan van Boeckel, Adjunct and Program Director in Design Theory at Iceland Academy of the Arts
Kunstgebaseerde natuur- en milieueducatie en onze gevoeligheid voor de natuur In onze tijd is de band tussen de mens en de rest van de natuur steeds verder onder druk is komen te staan. Voor veel mensen is de natuur tot iets abstracts geworden. Met uitzondering van de tijd die ze op school doorbrengen besteden... lees verder »

 

Bomen groeien níet tot in de hemel

Vivian Siebering

14-11-2014 - Vivian Siebering, Eigenaar ViSie Training & Advies
Als bioloog begreep ik nooit waarom in de economie alles altijd alleen maar moet groeien. Bomen groeien toch ook niet eindeloos door? Alles in de natuur is cyclisch, bomen gaan een keer dood en vormen dan weer voedsel voor andere levensvormen. Afgelopen jaar ontdekte ik ineens: het klopt ook gewoon niet! Een gezonde... lees verder »

 

Laatste dag UNESCO Conferentie

Linda IJmker

12-11-2014 - Linda IJmker, Manager GroenGelinkt
Vandaag is alweer de laatste dag van de UNESCO Conferentie Leren voor Duurzame Ontwikkeling. In korte tijd spreek je zoveel mensen van evenveel inspirerende initiatieven uit de hele wereld. Hoewel de context per land enorm verschilt, zijn er veel overeenkomsten in aanpak te zien bij de bestcases die worden... lees verder »

 

Shaping the future we want

Linda IJmker

11-11-2014 - Linda IJmker, Manager GroenGelinkt
Op de eerste dag van de UNESCO Conferentie voor Leren voor Duurzame Ontwikkeling wordt terug gekeken op de resultaten van 10 jaar Leren voor Duurzame Ontwikkeling (ESD). De opening speeches van Irina Bokova, algemeen directeur van UNESCO en de kroonprins van Japan benadrukken het belang van educatie. Duurzamere... lees verder »

 

GroenGelinkt in het Japans

Linda IJmker

09-11-2014 - Linda IJmker, Manager GroenGelinkt
Bron: GroenGelinkt Zo'n eerste dag in een vreemde stad ben je vooral je weg aan het vinden. Alles duurt twee keer zo lang voordat je ergens bent, doordat je niets om je heen kunt lezen of verstaan. On the bright side; het is zo'n 19 graden, ik voel me met mijn 1,67m enorm lang, het eten is lekker en... lees verder »

 

Natuur biedt leerzame perspectieven. NME omarmt “Leren van de natuur”

Jeroen Onck

20-08-2014 - Jeroen Onck, Senior consulent natuur, milieu en duurzaamheid bij Gemeente Utrecht
Natuur biedt leerzame perspectieven. NME omarmt “Leren van de natuur”. Hoe ziet dat er uit als we die wijsheid op onszelf toepassen?   De soort NME staat al eventjes onder druk. Door klimaatverandering is er minder voedselaanbod, zoiets. Dominante mannetjes moeten toestaan dat hun kudde kleiner... lees verder »

 

Een andere blik op een betere wereld

Petra Jansen, Farasha Educatief

14-07-2014 - Petra Jansen, Farasha Educatief , Petra Jansen werkt bij Veldwerk Nederland, geeft les op de Marnix Academie en heeft een eigen bedrijfje Farasha Educatief. www.farasha-educatief.org
  Een snelweg die licht geeft. Een computerspel waarbij mensen en varkens met elkaar kunnen spelen, waardoor het welzijn van de dieren verbetert. Een eerlijke telefoon ontwikkeld op kosten van de gebruikers via crowdfunding. Een voetbalstadion dat verlicht wordt door het geschreeuw en gehos van de supporters.... lees verder »

 

Regels frustreren vergroening buitenruimte

Chantal Overgaauw

03-07-2014 - Chantal Overgaauw, Woordlicht, communiceert over natuur en NME, traint docenten/pedagogisch medewerkers en neemt kinderen mee naar buiten.
Het is het Jaar van de Groene Kinderopvang. Kinderen gedijen goed in een groene omgeving en steeds meer kinderopvangcentra en scholen vergroenen daarom hun omgeving. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Vooral in de kinderopvangsector krijgen organisaties die het initiatief nemen tot vergroening te maken met wet-... lees verder »

 

Meestribbelaars

Hak van Nispen

16-06-2014 - Hak van Nispen, Directeur SME Advies
Eind vorig jaar was er een bijeenkomst van de scholen voor voortgezet onderwijs die goed presteren op duurzaamheid: de Sustainable Chain Gang. Daar sprak oud-minister Winsemius en hij introduceerde de term ‘meestribbelaars’. Voorstanders en tegenstanders zijn duidelijk. Zelfs van tegenstribbelaars weet je... lees verder »

 

Education and citizen science

Arjen Wals

24-05-2014 - Arjen Wals, Professor of Social Learning and Sustainable Development
Education and citizen science; the missing pieces in the sustainability puzzle, according to article in Science Magazine   Two weeks ago a lengthy article on the education in the context of sustainability and climate change appeared in one of the world’s most prominent international newspapers: the... lees verder »

 

Vrije tijdsbesteding van kinderen

A.A. Mabelis (Bram)

24-04-2014 - A.A. Mabelis (Bram), Externe medewerker, Alterra Wageningen UR
  De mogelijkheden van jongeren om buiten te spelen is afgenomen, vooral in de stad. De keuzemogelijkheden om zich binnenshuis te vermaken zijn daarentegen toegenomen. Kinderen bezitten tegenwoordig veel speelgoed en ze kunnen hun tijd eveneens besteden aan ‘chatten’ met een smart phone, het gebruik... lees verder »

 

Regen

Chantal Overgaauw, Woordlicht

12-02-2014 - Chantal Overgaauw, Woordlicht, communiceert over natuur en NME, traint docenten/pedagogisch medewerkers en neemt kinderen mee naar buiten.
      Te koud, te warm, te nat te droog, wij Nederlanders hebben een obsessie met het weer. We praten er graag over en het is eigenlijk nooit goed. Kinderen maakt het niet uit wat voor het weer het is. Zij hebben het niet gauw te warm, te koud, te nat of te droog. Over het algemeen zijn kinderen... lees verder »

 

Nieuwjaarsfabel

Jeroen Onck

06-01-2014 - Jeroen Onck, Senior consulent natuur, milieu en duurzaamheid bij Gemeente Utrecht
  Alle klimaatbeesten waren naar de grote eik gekomen. Voor de nieuwjaarstoespraken, én om elkaar oprecht een gelukkig jaar te wensen. De Uil vertelde een ingewikkeld verhaal over graden,  percentages en de betekenis daarvan voor het bosklimaat. De klimaatbeesten knikten daar instemmend bij. De... lees verder »

 

De ongemakkelijke nuance

Jeroen Onck

17-11-2013 - Jeroen Onck, Senior consulent natuur, milieu en duurzaamheid bij Gemeente Utrecht
Je stelt mij een vraag over duurzaamheid, ik geef antwoord. Liefst duidelijk, en voor maar één uitleg vatbaar: de waarheid! Ik ben gek op duidelijke antwoorden. Als ze bestaan. De waarheid bij een vraag rond duurzaamheid is vaak genuanceerd. Da's ongemakkelijk, als ik je niet het antwoord wil geven... lees verder »

 

Scholen zijn rampzalig!

 Hak van Nispen tot Pannerden

24-10-2013 - Hak van Nispen tot Pannerden, Directeur SME Advies
Waar sturen we onze kinderen naar toe? Naar scholen met veel te warme leslokalen, tochtende ramen, een slecht binnenmilieu en speelpleinen van steen? Ja, daar sturen we onze kinderen naar toe. Met als gevolg een lagere leeropbrengst en lager welzijn van onze kinderen. Dat kan beter!   Gelijk aan het spreekwoord... lees verder »

 

Eerste dinsdag van september is nieuwe Prinsjesdag

Hak van Nispen tot Pannerden

02-09-2013 - Hak van Nispen tot Pannerden, Directeur SME Advies
De derde dinsdag van september is weer in aantocht, Prinsjesdag De Rijksbegroting wordt dan gepresenteerd met dit jaar 6 miljard euro aan bezuinigingen. Of beter gezegd 3,34 miljard aan lastenverzwaringen en 2,66 miljard aan (echte) bezuinigingen.   Ondanks dat een blinkende gouden koets door de straten van Den... lees verder »

 

Why sustainability cannot and should not be taught: a call for reflexivity, transformation and deep learning in turbulent times

Arjen Wals

04-03-2013 - Arjen Wals, Professor of Social Learning and Sustainable Development
This academic year I have the honour of participating in the academic community of Gothenburg University as the Adlerbert Research Foundation’s Guest Professor. Gothenburg University, as does the other well-known university in Gothenburg, Chalmers University, aspires to integrate sustainability science and... lees verder »

 

Fifty Shades of Green – why the Green Economy cannot be business as usual and ESD cannot be education as usual…

Arjen Wals

01-11-2012 - Arjen Wals, Professor of Social Learning and Sustainable Development
The novel ‘Fifty shades of grey’ by British author E.L. James Critical has sold over 30 million copies since it appeared in 2011. The book went ‘viral,’ as they say, at least in part because of its sexual content. Reviews of Fifty Shades of Grey have been mixed to negative, with most reviews... lees verder »

 

Action Research & Community Problem Solving and The Acoustics of Social Learning

Arjen Wals

21-09-2012 - Arjen Wals, Professor of Social Learning and Sustainable Development
Recently I re-visited The University of Michigan in Ann Arbor where I once was a PhD-student with the late Bill Stapp, considered the founding father of Environmental Education, as my mentor. During those years (1987-1992) we worked in inner-city Detroit schools to help make education more relevant and meaningful to... lees verder »

 

Nestwarmte, duurzame bron van energie?

Jeroen Onck

29-06-2012 - Jeroen Onck,
Soms bekruipt mij het gevoel dat het in NME-land allemaal wat te makkelijk en te veilig is. Op bijeenkomsten ontmoet ik de gebruikelijke figuren, gaat het over de gebruikelijke onderwerpen en worden daarover de gebruikelijke dingen gezegd. Is dat erg? Per definitie niet natuurlijk. Uitwisseling, kennisdeling en gebruik... lees verder »

 

NMEpodium is een samenwerkingsverband van IVN, GDO, Veldwerk Nederland, SMEAdvies en VVM Sectie NME en is financieel mogelijk door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.