Van daar naar hier

De tweede column (3 mei 2007)

Wiki NME Podium
 

Van daar naar hier

De terugkeer van trekvogels zoals rosse grutto’s en zwaluwen lijkt nauwelijks beïnvloed te zijn door de recordregen aan weerrecords in april. Pas in de laatste week van deze mediterrane maand vlogen de eerste boerenzwaluwen mijn woonplaats Petten binnen. Langs het strand is nu een onafgebroken stroom noordwaarts van rosse grutto’s te zien. Regelmatig stoppen ze langs de vloedlijn om hun lange en iets opwaarts gebogen snavels diep in het natte zand te prikken. Ze roepen de herinnering op van de jongeren uit Texel en Schagen die rond de kerst samen met hun leeftijdsgenoten uit Yoff naar rosse grutto’s keken in het Djoudj National Park in het noorden van Senegal.

 

foto: Tom Brouwer


De tocht van deze vogels van Senegal naar hier is risicovol en er hoeft geen trees for travel programma aan te pas te komen voor CO2 compensatie. Voor de rosse grutto’s is het slechts een tussenstop. Nederland is door deze langeafstandsvliegers verbonden met zowel West-Afrika als met het noorden van Scandinavië en Rusland. Vanuit het noorden zal slechts de helft van de jongen de eerste reis overleven. Nederlandse waadvogels zijn voor een flink deel afhankelijk van het voedselrijke waddengebied voor onze kust en dat voor West-Afrika. Ook onze Europese schelpdiervissers halen nu hun kokkels van daar naar hier. Met miljoenen compensatiegeld gaan de schepen naar de ondiepe kusten en zandbanken voor de West-Afrikaanse kust om daar te concurreren met de waadvogels, aangezien dat hier in ons waddengebied niet meer mag.

De laatste dag van april bracht toch nog koninklijk bezoek aan mijn woonplaats Petten. Wat bracht de koningin van daar naar hier? In de krant was immers gemeld dat zij alleen Den Bosch en Woudrichem zou bezoeken. Tegen zonsondergang vloog zij onze gemeente binnen dicht bij ons huis. De oranje kleur was opvallend. Na een rondvlucht landde ze uiteindelijk met grote zorgvuldigheid op de dakpan onder mijn zonnepanelen. Omslachtig maakte ze zich schoon van het spinrag. Zenuwachtig vroeg ik mij af wat ik zou moeten doen. Immers het leek of zij van ons huis haar residentie wilde maken. Als een koningin dat vraagt, zul je als goed staatsburger aan haar wensen tegemoet willen komen. Ook een koningin hoornaar zal haar volk een toekomst willen geven. Niet eerder zag ik deze indrukwekkende wespenkoningin zo ver in het noordwesten van Nederland. De bijzondere maand april heeft haar wellicht geholpen om de lange reis van daar naar hier te maken.

ErEs

kenniscentrum@ivn.nl

 

NMEpodium is een samenwerkingsverband van IVN, GDO, Veldwerk Nederland, SMEAdvies en VVM Sectie NME en is financieel mogelijk door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.