Inspiratiedag Duurzaam Voedsel

Wiki NME Podium
 

Inspiratiedag Duurzaam Voedsel

8 september 2012 10:00-17:00 uur

Hoogmade (bij Leiden)

Ons voedsel wordt in toenemende mate anoniem geproduceerd, vaak op grote afstand van waar het wordt geconsumeerd. Hierdoor weten veel kinderen en ook volwassenen niet meer waar het voedsel vandaan komt. Ze hebben geen zicht op de voedselketens, het dierenwelzijn en de gevolgen voor natuur en milieu. Hierdoor hebben zij ook steeds minder binding met de natuur die het voedsel voortbrengt.

Er zijn in Nederland echter wel steeds meer initiatieven die proberen om voedsel op een duurzamer manier te produceren of om de productie weer dichter bij de consument te brengen. Denk aan een buurtmoestuin, stadslandbouw, Voedsel Kooperaties  of Transition Towns.

Binnen de NME sector gebeurt ook al wel het een en ander, maar deze nieuwe maatschappelijke initiatieven staan vaak los daarvan. Daarom organiseren we een netwerk- en inspiratiedag, waarin we de willen nadenken over de vraag hoe we als NME-sector samen met andere partijen (nog) meer en beter bij kunnen dragen aan “duurzaam voedsel”.

programma

10:00  Ontvangst en welkom

10:15  Inleiding door Bessie Schadee (Voorzitter van het Netwerk Vitale Landbouw en Voeding

en Coördinator Gezonde Gronden Den Haag)

11:00  Nieuwe initiatieven; een overzicht

11:45  De boer in beeld (Buitenverwachting)

12:30  Lunch

13:30  NME en voedsel: wat gebeurt er al?

14:00  Workshop rondes rond thema’s

1. Eetbaar groen     2. Boer en consument     3. Duurzaam eten

15:30  Conclusies en plannen

16:00  Afsluiting, borreltje

 

De dag zal plaatsvinden op de biologische boerderij Buitenverwachting van de familie Van Rijn in Hoogmade.

 

Ben je actief met of geïnteresseerd in het thema duurzaam voedsel, betrokken bij boerderijeducatie, als IVN’er of anderszins? Ben je betrokken bij een buurtmoestuin of stadslandbouw? Je bent van harte welkom!  Je  kunt je inschrijven via consulentschap.zuidholland@ivn.nl o.v.v. je naam, de organisatie waarbij je actief bent, adres, (mobiele) telefoon en e-mailadres.

 

 

 
NMEpodium is een samenwerkingsverband van IVN, GDO, Veldwerk Nederland, SMEAdvies en VVM Sectie NME en is financieel mogelijk door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.